Beweging

Voldoende lichaamsbeweging is het meest belangrijke onderdeel voor je hond. Vreemd genoeg maken sommige hondeneigenaren zich er schuldig aan hun hond nauwelijks uit te laten.

Wanneer een hond te weinig lichaamsbeweging krijgt gaat hij zich vervelen en raakt hij gefrustreerd. Om van deze overtollige energie af te komen gaat hij zelf op zoek naar een manier om zijn frustratie kwijt te raken. Hij kan hierdoor naar mensen of honden gaan uitvallen. Terwijl een andere hond er voor ‘kiest’ om overdreven veel in huis te gaan blaffen of dingen te gaan slopen. En eigenlijk kunnen we ze dat niet eens kwalijk nemen, ze worden namelijk helemaal dol van die opgekropte energie. En dat allemaal doordat de baasjes hun verantwoordelijkheid in het geven van voldoende lichaamsbeweging niet nemen.

Wanneer je besluit om een dier in huis te halen, moet je ook geven wat het nodig heeft . Voor een hond is bewegen nu eenmaal een primaire bezigheid, hij wil niets liever dan er met zijn roedel op uit trekken. Elke hond heeft zijn eigen energieniveau. En natuurlijk verschilt het per ras en individu, maar alle honden moeten dagelijks met hun baas een stevige wandeling maken. Zoals Cesar Millan zo mooi zegt; “Vissen moeten zwemmen, vogels moeten vliegen, en honden moeten lopen”.

 

Discipline

 

Vanaf het moment dat een hond wordt geboren is hij samen met zijn broertjes en zusjes bij een kalme, assertieve energiebron: zijn moeder. Zij is geduldig en geeft vanaf dag één grenzen aan. Zo leren zij dat niet alles zomaar mag en kan. Op deze manier voedt ze de pups op tot evenwichtige en respectvolle honden.

Wanneer mensen een pup of volwassen hond krijgen, vinden zij het maar al te fijn om hun nieuwe gezinslid te overladen met speeltjes, aandacht en beloningen. Vaak gelden er in hun nieuwe omgeving helemaal geen regels. Ze mogen vaak op de bank of tafel springen en soms zelfs in bed slapen! Naar menselijke maatstaven is dit de manier om te laten zien dat je van je hond houdt en gek op hem bent. En hoewel deze lieve mensen het beste met hun trouwe viervoeter voor hebben, is de waarheid toch anders.

Een hond houdt van rust, regelmaat, structuur en consequentheid. Onacceptabel gedrag wordt in een roedel honden niet geaccepteerd. Regels, grenzen en beperkingen geven een hond een beschermd gevoel waar ze als dier naar verlangen. Zo hoeven zij niet het heft in eigen hand te nemen. Zij moeten er op kunnen vertrouwen dat hun leider in lastige situaties, op een kalme manier de juiste en eerlijke keuze voor hen maakt.

 

 

Liefde

 

Hoewel de hond vaak te weinig beweging krijgt, en het discipline bijbrengen er vaak bij inschiet, is er aan voldoende liefde en genegenheid vaak geen gebrek. Iedereen is hier dol op. En dat is maar goed ook, want een hond heeft dit ook nodig. Maar de werkelijkheid leert, dat de hond veel meer nodig heeft dan alleen liefde.  Een goede roedelleider toont liefde door de hond eerst voldoende lichaamsbeweging en discipline te geven en dan pas liefde. En ook in deze volgorde!

Liefde en aandacht die op het verkeerde momenten gegeven worden kunnen zelfs heel schadelijk zijn voor de geest van je hond. Denk aan een hond die angstig is. Als liefdevol mens zul je snel geneigd zijn om hem te willen troosten en te denken: Als jij (als mens) angstig zou zijn, vind je het ook fijn wanneer iemand je een knuffel geeft. Dat mag misschien waar zijn, maar honden zijn simpelweg geen mensen. Wanneer je de hond een aai geeft om hem gerust te stellen, beloon je juist de verkeerde gemoedstoestand!

Ook bij een agressieve hond die naar alles en iedereen uitvalt, hoor je vaak dat baasjes zeggen ‘het is goed jongen’. Maar wat is precies goed? Een andere hond verderop in de straat staat willen aanvallen? Of grommen naar het bezoek? Een hond gaat niet lopen nadenken over wat het baasje bedoelt. Ook hier wordt, door je hond gerust te stellen een ongewenste gemoedstoestand beloond en zal de agressie verergeren.

Wanneer kun je dan wel affectie geven? Simpel, nadat de primaire behoeften van je hond zijn vervuld door lichaamsbeweging te hebben gehad en wanneer zijn geest kalm en onderdanig is. Dus laat hem voldoende uit, stel wat regels op en geef hem vervolgens zijn welverdiende beloning!