Werkwijze

Als gediplomeerd hondentrimster trim ik volgens de ras standaard, maar uiteraard hou ik ook rekening met uw wensen. Als u voor uw hond een ander model wilt dan gebruikelijk is dat altijd bespreekbaar. De trimsalon is ingericht met de modernste apparatuur en voldoet aan de eisen van deze tijd. Lees op deze pagina hoe een afspraak eruit ziet, en wat voor technieken ik gebruik.

Afspraak maken

Als u een afspraak maakt, zal ik vragen om uw contactgegevens, ras, leeftijd, conditie van de hond. Ik streef ernaar iedere hond op korte termijn in te plannen, maar houdt u er rekening mee dat er een wachtlijst is van enkele weken. Om teleurstellingen te voorkomen raad ik u aan om bij het ophalen van uw hond meteen een vervolg afspraak te maken.

Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, wil ik u vragen om de afspraak uiterlijk 24 uur tevoren te annuleren. De reden hiervoor is dat ik in dat geval nog een andere hond blij kan maken met een plekje. Mocht er niet tijdig afgezegd worden, dan kunnen de kosten voor de gereserveerde tijd in rekening gebracht worden.

Hoe ziet de afspraak eruit?

Wanneer er een afspraak is gemaakt en de hond naar de salon komt, zullen we eerst de wensen bespreken en kunnen eventuele bijzonderheden vermeld worden. Vervolgens krijgt de hond de tijd om even rond te snuffelen om met mij en de geurtjes in de salon kennis te maken.

Stap 1

De hond gaat eerst in bad. Vervolgens wordt de hond tweemaal gewassen met speciale hondenshampoo en vervolgens behandeld met crèmespoeling (per vachttype verschillend). Tijdens de massage laat de vacht los, de hond ontspant en er komt al veel los haar uit de vacht. Dit gebeurd allemaal zonder te borstelen.

Stap 2

Vervolgens wordt de hond gedroogd met handdoeken. Daarna gaat de hond op de tafel en ga ik aan het werk met een waterblazer. Deze blaast het water uit de vacht en op het moment dat de vacht tot op de huid droog is blaast het de losse haren er ook uit. Dit gebeurt wederom zonder borstels. Op deze manier wordt het dode haar verwijderd zonder dat er gezond haar meegetrokken wordt. De waterblazer is zelfs in staat om klitten uit de vacht te blazen (mits deze niet te groot zijn). Het voordeel hiervan is dat alleen het haar eruit gaat wat er ook echt aan toe is om te ruien. Door deze methode wordt de vacht luchtig en los, tevens bevordert dit de conditie van de huid waardoor de vachtverzorging voor thuis een stuk makkelijker wordt.

Stap 3

Hierna wordt de hond op de juiste lengte geknipt, geschoren of juist alleen geplukt. Het modelleren van de hond kan enige tijd in beslag nemen.

Omdat een hond niet altijd stil staat, wordt er uiterst voorzichtig met de schaar en andere materialen gewerkt.

Wassen met de badpomp

Behandelingen

Door de vacht van de hond regelmatig te laten trimmen voorkom je een hoop narigheid, waaronder bijvoorbeeld huidklachten zoals jeuk of vervilting van de vacht met vaak een dierenartsbezoek tot gevolg. Voor kruisingen kijken we altijd welke behandeling het meest geschikt is voor uw hond.

Ook kan ik advies geven over de vachtverzorging. Geef dit aan bij het maken van een afspraak zodat ik wat extra tijd in kan plannen voor uw hond en we samen kunnen kijken naar de vachtverzorging. Hierbij vraag ik ook altijd om dan uw eigen trimgereedschap mee te nemen die u gebruikt.

Knippen

De vacht wordt ingekort met behulp van een schaar. Dit wordt o.a. gedaan bij de Poedel en de Labradoodle. Hiervoor moet de vacht wel klitvrij zijn.

Effileren

Dit is het uitdunnen en inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. De vacht wordt op een natuurlijke wijze ingekort. Dit wordt o.a. gedaan bij de Shih tzu, Maltezer of Lhasa Apso. Hiervoor moet de vacht wel klitvrij zijn.

Scheren

De vacht wordt ingekort met behulp van de tondeuse. De lengte van de vacht is afhankelijk van welke scheerkop wordt gebruikt, maar is ook afhankelijk van hoe de vacht er aan toe is. Honden die geschoren kunnen worden zijn bijvoorbeeld de Poedel, Shih Tzu, Maltezer of Lhasa Apso.

Plukken

De loszittende dek haren bij de ruwharige vacht wordt verwijderd door middel van plukken. Om de huid zo min mogelijk te irriteren moet de vacht goed plukbaar zijn. De vacht is ongeveer plukbaar om de 6 maanden. Bij deze cyclus van plukken wordt de hond in zijn wolletje gezet. Honden die geplukt worden zijn o.a. Ruwharige Teckels, Cairn Terriers of Jack Russels.

Strippen

Bij deze behandeling worden ook de loszittende dek haren verwijderd door middel van plukken, maar dan blijft de ruwharige hond er nog ruwharig uitzien. Dit komt omdat we over de vacht verdeeld gelijkmatig de helft van de vacht er uit plukken die plukbaar is. Deze behandeling is om de 3 á 4 maanden waarbij steeds de helft van de vacht gelijkmatig over het lichaam plukbaar is. De honden die in de stripvacht worden gezet zijn o.a. Ruwharige Teckels, Cairn Terriers, West Highland White Terriers of Jack Russells.

Verharingsbeurt / Ontwollen

Heb je veel last van verharing in huis van je huisdier. In de trimsalon kunnen we er voor zorgen dat ongeveer 80 % van de verharing uit de vacht komt. Dit doen we door middel van wassen en blazen en gebruik te maken van verschillende soorten kammen. Hierdoor halen we de meeste verharing uit de vacht.

Kleine beurt

Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een kleine beurt. Dit houdt in dat uw hond tussen de grote behandelingen door (om de 6 weken) nog even wordt gewassen en gekamd. De oogjes worden weer vrijgeknipt, de liesjes geschoren, de oren schoongemaakt en indien nodig worden de nagels geknipt. Met een kleine beurt ziet uw hond er langer verzorgt uit en voorkomt problemen met borstelen, vieze ogen, oren, billen, uitglijden door de haren tussen de voeten.

Puppy socialisatie

U kunt het beste met uw pup vanaf een leeftijd van 3 maanden langskomen voor een puppysocialisatie. Tijdens deze socialisatie laten we de pup even op tafel staan en laten we hem of haar alvast wat kennis maken met de verschillende kammen en/of borstels. Zo voorkom je dat als de pup voor de eerste keer komt voor een trimbeurt het niet een gehele nieuwe indruk is. Waardoor het vaak net iets minder stressvol is voor de pup. Als alles goed gaat kan de pup ook lekker gewassen worden.  

Voor en na

Ben je benieuwd hoe de hondjes eruit zien als ze bij mij zijn getrimd?
Kijk dan bij de voor en na foto’s!